Raadsel in Boedapest

Geplaatst op maandag 21 juni 2010 @ 10:35 , 1446 keer bekeken

Al lang ken ik deze foto van de kroning van de laatste koning van Hongarije Karoly IV, ook wel bekend als Karl I van Oostenrijk. Deze is gemaakt in 1916 toen hij de eed aflegde om Hongarije te beschermen tegen vijanden uit alle windstreken.

 

Eedaflegging+bij+paleis+003.jpg

 

Ik heb altijd aangenomen dat het gebouw op de achtergrond de zijvleugel van het koninklijk paleis was.

 

In Boedapest heb ik lopen zoeken naar een boek over het paleis zoals het was voor de verwoesting. Helaas niets kunnen vinden. Ook op internet had ik niets kunnen vinden. Maar soms moet je een heel andere zoekterm gebruiken, in dit geval zelfs over een ander paleis. Het huidige paleis van de president heet het Sandor paleis. Daar heb ik nu op gezocht en ik vond een prachtige site met heel veel materiaal.

 

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=452965

 

Daar vond ik onderandere deze foto:

 

Overzicht+kasteel+Boedapest+002.jpg

 

Bij de foto met nummer F42 zag ik iets wat ik niet ken. Dit is een soort poort. Nu is er na de oorlog eigenlijk een heel nieuw gebouw neer gezet, dus dit kan. Maar toen zak ik op de plattegronden die hierboven staan iets vreemds. Helemaal links zie je een inrij poort. Daarnaast is dit blok kleiner dan tegenwoordig. Er zijn nu drie gelijk vormige blokken en op de plattegrond maar 2. En deze smalle gevel met inrijpoort is nu juist de gevel waarvan ik dacht dat de eerste foto genomen was.

 

Ik snapte er niets van. Ik had al wel in de stad gezien dat er iets anders niet klopte met de huidige situatie. De gevel was te laag. De onderste verdieping ontbrak, als het ware.

 

Boedapest+2010+177+Verkleind.jpg

 

Dit zou dan die gevel moeten zijn. Het plein is wel goed, want de naam van dit plein heb ik ook uit beschrijvinen.

 

Ik heb nog gedacht dat die poort misschien maar even bestaan had. Maar dat leek me sterk, Want die vleugel is rond 1900 gebouwd. En het lijkt me sterk dat deze dan in 1916 al weer verdwenen is. Vooral als je deze foto uit 1944, vlak voor de verwoesting ziet.

 

Overzicht+2.jpg

 

Bij pijl 1 zie je de gevel waar we het over hebben mét de inrijpoort, die smaller is dan de huidige situatie. Ik snapte eigenlijk niet meer hoe het zat. Ieder andere gevel was onmogelijk. Daar lag geen kleine straat langs met hoge gebouwen. Toen viel me op de eerste foto wat op. Het straatje was wel erg smal ten opzichte van de entreestraat naast het paleis. Ook viel me wat op aan de bovenstaande foto bij pijl 2. Op die vage foto stond zo te zien een vierkante koepeldak. net zoals het paleis heeft. Dat vroeg om verder onderzoek.

 

Ik ben gaan zoeken op Sent Georgy ter, Budapest. Toen vond ik al snel deze foto.

 

8n.jpg

 

Vergelijk deze met de eerste foto. Dan zal je zien dat het achterste deel van het grote rechter gebouw op de foto staat en het linkergebouw kan je nog net het vierkante koepeldak zien.

 

Voor het gemak zet ik hem er nog even bij.

 

Eedaflegging+bij+paleis+003.jpg

 

Het plein was dus wel goed, maar de achtergrond lag naast het paleis, er haaks op. Overigens bestaan beide gebouwen niet meer.

 

En hoe zit het nu met die gelijkvormingheid van de drie vleugels. Dit is na de oorlog pas ontstaan. De communisten vonden het nodig het paleis aan hun smaak aan te passen en het teveel aan opsmuk te verwijderen. De poort is dus ook gesneuveld en de gevel vergroot.

 

Dit kan je onderandere zien op deze foto waar het paleis net gereed is. De omgeving is nog een puinhoop.

 

 

 

692_1_big.jpg

 

Er zijn trouwens ideeën om het paleis terug te brengen naar het uiterlijk van voor 1944l Maar dan wel inclusief de koetspoort, de manege en de wacht.

 

Kir%C3%A1ly+lovarda+-+d%C3%A9li+homlokzat%2C+csik%C3%B3s+szobor.jpg\

 

Wachtgebouw+2.jpg


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: