Geschiedenis Neugebaude Deel 1

Geplaatst op donderdag 06 oktober 2005 @ 14:43 , 1624 keer bekeken

Schloss Neugebäude

Het paleis Neugebäude is het onbekendste paleis van Wenen. En dat terwijl het best een boeiende geschiedenis en ontwerp heeft.

De plaats is verbonden met het eerste Turkse beleg van de stad. Sultan Süleyman had hier zijn laatste kamp opgeslagen voordat hij de belegering aanving.


Al lang leefde het idee om in deze buurt een jachtslot te bouwen. Er was al wel een slot in Kaisersbersdorff, maar die werd niet gewaardeerd door het hof. Wel is de naam van de nieuwbouw te danken aan dit oude gebouw. Je kreeg nu het altgebäude en het Neugebäude.
Keizer Maximiliaan II gaf opdracht een paleis te bouwen boven de uiterwaarden van de Donau in 1552. Tevens werd er een menagerie gebouwd, welke de oudste van Europa is. Het slot zelf werd tussen 1558 en 1561 gebouwd. Het complex omvatte twee vleugels, paviljoens en werd omgeven door een gracht.

Na 1564 besloot Maximiliaan dat het slot ook voor representatiedoeleinde gebruikt moest worden. Het slot werd uitgebreid en verder versierd. Verder kwamen er bloemen-, fruit- en fazantentuinen die gescheiden zijn van elkaar met pergola's. Woonruimtes waren er echter niet voorzien. De keizer bleef het slot Kaisersforff gebruiken.

Bouwheer

Maximiliaan werd als oudeste zoon van Keizer Ferdinand I in 1527 in Wenen geboren. In 1548 trouwde hij in het Spaanse Valladolid met zijn nichtje Maria van Habsburg-Spanje. Daar koning Philips slechts ongezonde zonen kreeg en het twijfelachtig was dat één van zijn kinderen hem zou overleven, was Maximiliaan lange tijd een belangrijke kandidaat voor de Spaanse troon. Echter,in 1552 keerde hij terug naar Wenen. Philips had een zoon gekregen die wel (redelijk) gezond was. Hij vestigde zich in het nieuwe paleis vlak bij de Hofburg. Dit paleis is nu een onderdeel van de Hofburg en is bekend onder de naam Stallburg. Tegenwoordig worden hier de Lippiazaner paarden van de Spaanse Rijschool gestald.

Deze kunstminnende keizer heeft zijn sporen in de stad nagelaten. Veel van de kunstcollecties zijn door hem begonnen. Ook in de bouwkunst heeft hij zijn sporen nagelaten. Veel renassaincebouwwerken zijn door hem begonnen. Ook Schönbrunn is door hem gesticht, in de vorm van het niet meer bestaande jachtslot Katterburg. Ook het Prater werd in zijn tijd keizerlijk jacht gebied.

De bouw

Uit talrijke archiefstukken die tijdens verschillende zoekacties tussen 1986 en 1989 gehouden zijn, blijkt veel kunstenaars hebben meegewerkt aan de bou. De bouwleider was Pietro Ferrabosco. De naam van de architect is niet gevonden. Het is een mogelijkheid dat de keizer zelf het ontwerp heeft getekend.

Uit brieven van de Venetiaanse gezant Giovanni Michele blijkt dat in november 1571 de keizer hele dagen aan het werk was op de bouwplaats. Tussen de bouwstellingen behandelde hij de staatszaken. `

De keuze van de bouwplaats op een 8 meter hoge rif boven de Donau komt door één van de hobby's van de keizer. Op deze manier had hij een mooi uitzicht op de tuinen en de jachtgebieden rond de Donau.
Ook aan de andere kant lag het slot op het hoogste punt van de omgeving, waardoor het de streek domineerde.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: