Paleizen in Londen

Geplaatst op woensdag 16 februari 2005 @ 11:10 , 1300 keer bekeken

Paleizen van Londen.

Als hoofdstad van Engeland is Londen al eeuwen lang residentie voor zijn koningen. Het oudst bekende paleis is het paleis van Westminster. Dit is gesticht samen met de Westminster Abby door koning Edward the Confessor. Alle latere Engelse koningen hebben hier gewoond totdat koning Henry VIII inv 1529 het Whitehall in gebruik ging nemen.


Westminster hall

Beide paleizen waren complexen van allerlei losse gebouwen die in de loop van de tijd met elkaar waren verbonden. Toen Henry Westminster verliet schonk hij het aan het parlement. De heeft het gebouw (hoewel grotendeels verwoest door brand) nog altijd in gebruik. Na de laatste grote brand in het begin van de 19e eeuw is er een geheel nieuw gebouw neergezet. Dit is samen met de klokkentoren van het paleis, de Big Ben, één van de bekendste Britse gebouwen.

Whitehall is heeft hetzelfde lot ondergaan als Westminster. In twee grote branden is dit gebouw bijna van de aardbodem verdwenen.


Plattegrond White hall

Slechts Banquethall en enkele kelders zijn er nog over gebleven. Wat wel nog over is, is de straat die door het paleis heen liep, de naamgeving van diverse binnenplaatsen, zoals Scotland Yard, en het grote voorplein waar vroeger de toernooien zijn gehouden. Nu heet dat plein Horse Guard parade. Op de plek van het paleis staan nu allerlei regeringsgebouwen.

Tijdens de regering van Henry VIII werd er ook een ander paleis in gebruik genomen. St. James palace. Na het afstoten van de Tower, Westminster en de brand in White Hall, is St. James lange tijd is dit het enige paleis in Londen geweest. Het wordt niet meer als residentie gebruikt, maar het is nog wel als officieel paleis in gebruik. Diverse vergaderingen vinden hier plaats. Bij een troonswisseling vind hier het uitroepen van het nieuwe staatshoofd en de troonsbestijging plaats. Buitenlandse diplomaten zijn verbonden aan het hof van St. James.
Prins Charles heeft na zijn scheiding van prinses Diana een aantal jaar hier gewoond. Na de dood van zijn grootmoeder is hij in aan oude huis getrokken, Clarence house, wat eigenlijk ook een onderdeel van het paleis is.
Lees meer hierover in een apart nieuwsbericht.

Aan de andere kant van de stad bevind zich de Tower of London. Dit complex heeft meerdere functies gehad. Vesting, kazerne, gevangenis, executieplaats, opslagplaats en paleis. Lange tijd had de Tower deze functies tegelijk. Nadat het aanvankelijk vaak gebruikt werd als paleis, werd dit in de late middeleeuwen toch minder. Het gebrek aan comfort en de beslotenheid werd als beknellend ervaren. De koningen kwamen er nog maar voor korte tijd als het echt moest. Tijdens de periode van de republiek onder Cromwell werd er een begin gemaakt met de sloop van de paleisgebouwen. Nu is daar bijna niets meer van terug te vinden. Alleen de torens die een functie in het paleis hadden zijn bewaard gebleven. Zo ook het zogenaamde Queens house. Deze naam is echter misleidend. De naam komt doordat koningin Catharina Howard hier verbleef vlak voor haar executie op de Tower Green wegens overspel.
Tegenwoordig is de Tower grotendeels een museum. Onder andere zijn hier de kroon juwelen te bezichtigen.
Meer informatie staat er in de andere nieuwsberichten over de Tower.


Kensinton palace


Een ander koninklijk paleis in Londen is Kensington palace. Dit paleis is gesticht door onze eigen Koning Stadhouder, Willem III (Van Oranje Nassau). Deze was koning van Groot Brittanië geworden en had een hekel aan het vieze, rommelige White Hall. Doordat dit vlak aan de smerige Theems lag en hij last had van Astma, heeft hij een bestaand landhuis gekocht en dit laten uitbouwen. Wanneer hij in Londen was verbleef hij hier en niet in White Hall.
Onder George II is het gebouw verder verbouwd, maar daarna niet meer gebruikt als koninklijk paleis. Wel woonde er meerdere familieleden van de koning. Eigenlijk is het sindsdien een groot flatgebouw met meerder bewoners. Enkele bekende bewoners waren koningin Victoria, die hier woonde voordat ze de troon op 18 jarige leeftijd besteeg en prinses Diana.
Er komt in een latere special meer informatie over dit paleis.

Tenslotte Buckingham Palace. Het huidige staatspaleis. Iedereen kent dit gebouw van de televisie, of is er wel eens geweest. Er zijn meerdere nieuwsberichten te vinden waarin over dit paleis verteld wordt.

Tot slot: in de middeleeuwen waren er meerde paleizen in de stad. Daar is bijna niets meer van overgebleven. De enige herkenbare plek is het Savoy paleis. Op de plaats waar dit gestaan heeft staat nu het gelijknamige luxe hotel.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: